Dame Jeanne, bier gechampagniseerd op ‘den Dam’

Foto: Patrick Theunissen

Gechampagniseerd bier. Ik stel me er vooral de smaak van champagne bij voor. ‘Van mij mag je gerust eens proeven,’ stelt Patrick Theunissen, bedenker en bezieler van Dame Jeanne voor. Hij kraakt een groene fles, recht uit het productieproces. Zes maanden gelegen, volgens schema ‘geremueerd’ en gist eruit geschoten. Een helder, geel bier met kleine pareltjes schuimt voor mij op de toog in zijn voormalige degustatieruimte. Als ik onbehouwen het glas aan mijn lippen wil zetten, onderbreekt hij mijn roekeloos gedrag.

“Als je degusteert, ruik je eerst zonder te walsen. Dan ruik je de champagnegist. Als je walst met het glas komen de hopgeuren naar boven. Dit is een fruitige, Amerikaanse hop. Nadien proef je normaal gezien appel, peer, pompelmoes en een lichte toets van lychee. Met een bittere afdronk.”

Minder champagnesmaak dan verwacht maar een zacht, fris biertje dat vraagt om elegantie aan een cocktailtafeltje op een receptie in de zomer met zicht op de Schelde.  Ja, ik ben fan. “Heel lekker bij manchego of ‘de witte van Rotselaar’ (een witschimmelkaas uit België). En fantastisch in combinatie met Verte Bardières oesters. Die zijn zilter en hebben minder ijzersmaak dan de Nederlandse versie,” vult Patrick mijn tafeltje met hapjes. “Dit bier is fris en licht als aperitief. Je krijgt er geen zwaar gevoel van zoals bij andere bieren van hetzelfde percentage. Maar je merkt dus niet dat het 9% alcoholvolume heeft.”

Dame Jeanne werd tijdens de kerstperiode door GvA aangeprezen als topcadeau tussen tien andere Antwerpse streekproducten. Een overweldigend succes voor Theunissen die vervolgens uitverkocht is tot april. Je kan nog wel terecht in één van de drankenhallen waar hij verdeelt. Wat verklaart zijn succes? “Er zijn verschillende Belgische brut bieren dus dat is niets nieuw. Malheur en Deus zijn de meest gekende. Wat mijn product uniek maakt, is dat het hier gechampagniseerd wordt en niet in Frankrijk. Bovendien zorgt het uitgekiende recept van het basisbier voor een unieke smaak.”

Sommige brouwers verklaren Theunissen gek. “Er wordt dubbel zoveel aan suikers vergist en ze denken dat de flessen zullen springen. Ze zijn niet vertrouwd met het proces. Bovendien vraagt het bottelen van het basisbier extra manuele arbeid waardoor velen er weigerachtig tegenover staan. In de toekomst wil ik het productieproces meer zelf in handen nemen. Vaten aankopen, zelf suiker en gist toevoegen, zelf bottelen. Zodanig dat ik met eender welke brouwer kan samenwerken waar ik een potentieel goed bier vind om te champagniseren.”

Vanaf april mogen we ons dus verwachten aan een nieuwe lading Dame Jeanne. En ook een nieuwe smaak. “Noem het ‘rosado’. Het is op basis van kriek maar het smaakt eerder naar rode vruchten. Zelf hou ik niet van kriek maar van dit nieuwe recept van brouwerij Den Triest ben ik helemaal wild. Ik had er twaalf flessen van en ze zijn al allemaal op. Dat is het geweldige aan mijn werk. Proeven. Wat kan ik ermee doen? Dat is de passie van bier champagniseren.”

Verschenen op 23 januari 2014 op “dagjeantwerpen.be