Red Juliet Flagship Store nog dichter bij de mens

Rode Julie Vrijens en Tim Mouling zijn geen onbekenden meer in Antwerpen. Kent u ze niet van hun Bed and Breakfast ‘Bakeliet’ in Borgerhout, dan wel van Mouling’s muzikale fifties inbreng tijdens Radio Modern feestjes. Of misschien zag u hen een paar jaar geleden net niet verliefd worden op een Italiaans buitenverblijf tijdens het programma ‘Droomhuis onder de zon’ van VIJFtv. Maar wat u beslist niet is ontgaan, was Julie’s laatste meesterwerk, de galajurk van Charlotte Vandermeersch op de Academy Awards in Los Angeles. Wel, dan is er goed nieuws voor u want op 21 mei opent de gloednieuwe winkel van Red Juliet in de Lange Koepoortstraat.

Totaalpakket

“Die jurk voor de Oscaruitreiking heb ik in twee weken op maat gemaakt,” vertelt Julie Vrijens die net de zwart-wit betegelde vloer dweilde van haar eerste ‘echte’ winkel. Ze werd last-minute gecontacteerd door styliste Ann Lauwerys die Julie eerder het witte kleed van Veerle Baetens liet maken voor de film The Broken Circle Breakdown. Red Juliet blijft niet onopgemerkt. Tot spijt van trouwe fans die hun ‘geheime’ adresje binnenkort moeten delen.

Tot nu toe kon u haar hedendaagse jurken met retrotoets in een showroom op het Hessenplein bekijken. Hoewel Tom en Julie geen Kempense Rockabilly roots hebben, ademen ze de look en de smaak van de jaren ’50. Hun kinderen heten nog net niet Billy, Charlie en Louis maar radio Minerva klinkt wél uit de herstelde, bakelieten radio en een Citroën CX staat voor de deur. Fris groen behang en fel gekleurde lampen stralen aan het wit geverfde plafond. Lampen van ELAN vintage die u trouwens ook hier kan kopen. In 2010 ontwierp Julie, die al 11 jaar grafisch vormgeefster bij Elle is haar eerste collectie. Maar nu nam ze een jaar tijdskrediet omdat het even moeilijk te combineren werd en ondertussen opent ze haar eigen winkel zodat mensen, en vooral vrouwen dan, op elk moment kunnen binnen lopen. Julie: “Ik wil een totaalpakket aanbieden voor een breed publiek zodat je mijn jurken kan combineren met hoedjes uit dezelfde stof of bijpassende schoenen.”

Ecologisch en lokaal

Haar oorbellen met oude foto’s, waar ze Red Juliet zes jaar geleden mee begon, zal u hier dus niet vinden maar naast de sobere, vrouwelijk uitgesneden feestjurken vindt u op regelmatige tijdstippen een nieuwe, Antwerpse ontwerper in deze winkel. “Ik vind het belangrijk om ecologisch en lokaal te werken en wil zo een platform zijn voor jonge starters. Op dit ogenblik gebruik ik voor mijn jurken nog combinaties van stoffen waardoor Red Juliet niet volledig ecologisch is. Ik zou mijn team moeten uitbreiden om dat waar te kunnen maken. Maar ik doe mijn best. Mijn jurken worden gegradeerd in België en ook de ritsen en knopen haal ik uit de buurt.” Ook de bijkomende merken passen in dat ecologische plaatje. Zo plant Natuurpunt 1m2 natuur bij voor elk T-shirt dat u hier koopt van het merk Pas n’importe quoi.

 Dicht bij de mens

Zo komt Julie Vrijens, die twee jaar Mode studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, via een omweg langs grafisch ontwerp terug op het pad van het modeontwerp. “Als student moesten we onszelf al meteen bewijzen, terwijl ik nog volop tweedimensionaal was en zoekende. Nu maak ik wat ik zelf mooi vind. Wat ik met Charlotte Vandermeersch deed, vond ik geweldig. Dus komen er steevast twee lange jurken bij in mijn collectie.” Als bewonderaar van Belgische ontwerpers zoals Dries van Noten, Tim Van Steenbergen, Bruno Pieters en Haider Ackermann wil ze toch niet dezelfde weg op gaan. “Ik wil met Red Juliet betaalbare jurken maken en dichter bij de mensen staan.”

Verschenen op 30 april 2014 in op Nieuwslijn.