Seniow siroop blijft plakken

“Amai Anna, die fles gembersiroop die ik vorige week kocht, is al bijna leeg. Die is zo lekker… Ik gebruik ‘m in mijn thee, havermoutpap, pannenkoeken, echt overal. Kijk er al naar uit om één van uw andere brouwsels te proberen,” schrijft Sebastian Van Agtmael op de facebookpagina van Siroperie Seniow.

Cadeautjes
Anna Seniow, die zelf graag met haar handen in de aarde wroet, wil de afstand tussen natuur en mens bestrijden. “Mensen weten niet meer welke bomen er bij ons groeien of welke vruchten ze dragen. Of ze lopen eraan voorbij. Daarstraks zag ik nog wilde bloemen tussen de voegen van een huis groeien. Dat zijn mooie cadeautjes die je krijgt. Maar er zijn zo weinig mensen bij wie dat opvalt. Ik ga ernaar op zoek. Ook hier in de stad. Ik deed al aan guerilla gardening nog voor het bestond!”

Van bij ons
Anna werkt op het ritme van de seizoenen. Wat ze vindt, tovert ze om in siroop. “Niet opschrijven dat dat eigenlijk super simpel is,” lacht ze. Op haar website vind je momenteel rabarber, munt-citroen en framboos-lavendel in de aanbieding. “Die vruchten heb ik nog over van de zomer. Wanneer die verkocht zijn, kan ik aan mijn favoriet beginnen: pruim-braambessiroop met kaneel, rozemarijn en vanille, lekker warm én koud! En typisch van bij ons hé.”

Hoewel haar kruidendrankjes niet bedoeld zijn om te genezen, merkt Anna dat er wel mensen ze net daarom kopen. “Gember heeft een verwarmend effect en verhoogt de weerstand. Maar de dosis kruiden is zo klein in mijn siropen dat je van geneeskrachtige werking niet kan spreken.”

De link
Haar liefde voor de natuur flakkerde terug op toen ze als vrijwilligster in de Provence werkte en het bewaren van groenten en fruit oppikte. “Ik besefte zelf laat dat er een link bestaat tussen alle dingen. Hoe appelsap gemaakt wordt van een appel die aan een boom bengelt. Ik merk dat in het onderwijs de leerstof soms zo versnipperd geraakt. Via mijn workshops probeer ik die lijn van oorsprong tot eindproduct te herstellen.”

Op 17 plaatsen in Antwerpen
Na anderhalf jaar zijn de kruidige drankjes van de Siroperie op 17 plaatsen in Antwerpen te vinden, in cafés, in winkels maar ook bij Anna thuis kan je ze zelf afhalen. “Van promotie, productie tot contact met vormgevers, ik doe het allemaal zelf. Dat is best wel intens want dit doe ik naast lesgeven en nog vele andere dingen. Maar ik merk dat mijn siroop een stukje van mezelf is geworden. Dus ik doe het met veel plezier.”

Of ze ook wil uitbreiden naar Gent, vraagt iemand op facebook. “Daar zou ik eens tijd voor moeten maken hé. Het komt er maar niet van. Dat zou ik beter aan iemand anders overlaten, de verkoop. Want ik ronsel niet graag. Dus mocht zich een geschikte verkoper aanbieden…”

Verkopers aller siropen, de deur staat open!

Verschenen op 13 november 2014 op dagjeantwerpen.be