22b, gezonde ontdekking waar soepelheid troef is

Foto: Ann Palmers

Ingrid De Decker speelt al vijf jaar in op de behoeften van haar klanten. Gluten-, lactosevrij, bio, vegetarisch of simpelweg een lekkere pannenkoek, geen moeite is haar teveel. Alles ligt vers gemaakt in de toog zonder er trendy etiketten op te kleven. “Ik plaats mijn eten liever niet in vakjes, ik vind het leuker dat alles door elkaar loopt en dat iemand die graag vlees eet misschien eens per ongeluk een vegetarische schotel neemt en denkt, tiens, dat kan ook lekker zijn.”

22b is een ontdekking naast het Sint Vincentius ziekenhuis. In een hoekje, bijna weggestopt zelfs. Ik woon er toevallig om de hoek maar merk dat na vijf jaar dit licht, gezond en verfrissende koffiehuisje verstoken blijft van het grote publiek. “Dat komt misschien omdat ik het niet aan de grote klok hang dat we hier zijn. Ik probeer het altijd beter te doen en blijf zoeken naar de beste manier om ons concept naar buiten te brengen. Ik vind het ook fijn dat mensen ons eerder toevallig opmerken.”

Het is een plek waar je tot rust kan komen in momenten van blijdschap of verdriet. “Je ontmoet hier echt uitersten. Hier woonde een koppel vlakbij die ik regelmatig zag. De man was ziek en had op de duur zelfs een beademingstoestel nodig. Hij kreeg plots problemen en moest in spoed worden opgenomen. Het duurde nog een paar dagen voor hij stierf. Op zulke momenten sta je wel heel dicht bij je klanten. Maar een paar minuten later komt dan weer een nieuwbakken papa binnen waar het geluk van zijn gezicht afstraalt. Dat maakt mijn werk boeiend.”

Ingrid’s ouderlijke huis lag naast dit industrieel gebouw wat vroeger een diamantzagerij was. De grote ramen verraden hun geschiedenis en lieten toen al veel licht binnen in het atelier. “Toen ik pas opende, verklapte mijn moeder dat ze haar koffiehuis van 30 jaar geleden, ‘Koffiekan’ uit de Justitiestraat, eerst hier wilde vestigen. Lekker eten en drinken hebben we altijd graag gedaan. Mijn moeder, die nu bijna 80 is, maakt nog steeds de meringues en de traditionele koekjestaart.”

Verschenen op 29 november 2013 op dagjeantwerpen.be