Amelie Poulin opent bistrot La Popote aan Kievitplein

Foto: Ann Palmers

‘Ne me quitte pas’ op de achtergrond, een vitrinekast vol porseleinen borden en tassen met gouden randjes, familiefoto’s, vergeelde kookboeken, protège-cahiers, blauwe en groene bloemenkleedjes op tafel en een hartelijke Brigitte Darmoise achter haar vers-toog. Amélie Poulin is er niets tegen.

Sinds drie weken is Brigitte 12u per dag in de weer om topkwaliteit te bieden aan een goede prijs in de leefkamersfeer van bistrot La Popote. De naam verwijst naar een gelijknamig Frans kookboekje. De uitdrukking ‘faire la bonne popote’ betekent lekker eten klaarmaken. Iets wat Brigitte met de Franse paplepel werd ingegeven. “Mijn familie zijn allemaal ‘bon vivants’. Ik heb twintig jaar naast de Loire gekampeerd. We sliepen in een tent maar er werd wel steeds op hoog niveau gekookt.”

“De warme gerechten, ontbijtjes, salades, broodjes, alles wat ik klaarmaak vind ik ook zelf lekker. Gisteren had ik veel zin in een broodje ‘decadence’, met goede boter en zelfgemaakte marsepein. Maar daar heb ik dan zoveel van gegeten dat ik vandaag toch iets anders kies. Ik denk camembert met nootjes en honing of misschien wel een nieuw stukje vlees van vandaag, coppa.”

Aan tafel krijg je stoffen servieten en als je van toilet komt, kan je je handen afdrogen aan een propere handdoek. “Ik wil dat de mensen zich hier thuis voelen. Daarom heb ik ook bewust gekozen voor Bieke en Nathalie als personeel. Geen jonge meisjes van achttien maar vrouwen met inhoud waar je ook eens een babbel mee kan doen.”

Haar handdoeken drogen op een rek tegen het plafond. Met katrol. Haar glazen flessen en potten op een traditioneel Frans wijnrek wat kunstenaar Marcel Duchamps inspireerde. “Alles wat je hier vindt, is een stock van vele jaren. Al die tijd heb ik gespaard en verzameld voor deze grote droom. Mijn kinderen waren teleurgesteld toen ze hier binnen kwamen. Ze zeiden ‘mama, jij ging een winkeltje beginnen maar het is hier net zoals thuis!’

Dus noem het geen ‘vintagebar’, La Popote, maar authentieke, oude brol van bij de bomma in een gezellige, warme woonkamer met verlichtende muziek en heerlijk, vers gemaakt eten met een sausje ziel van Brigitte.

Verschenen op 21 november 2013 op dagjeantwerpen.be