Baked bakt brownies met pindakaas en zoute nootjes

“’t Is voor een koffie op het terras. Wat heb je zoal?” vraagt een jongeman. “Zwarte, latte, doppio, espresso, macchiato, met chocomelk in,” verwarmt Karolien Van Baelen (26) haar gast in overvloed. “Voor mij een grote zwarte koffie.” Hoewel Baked bulkt van de gebakken vruchten en groenten kan je hier ook iced teas, Caffènationkoffie en Soepmie-soep krijgen. Karolien: “Omdat ze biologisch en vegetarisch is. Ik probeer zoveel mogelijk met andere kleine handelaars samen te werken om de Belgische economie te stimuleren. Zo komen mijn groenten van ’t Groen Appeltje, een groentenboer uit Morstel, mijn hometown. Mijn blauwe bessen komen van een klein familiebedrijf uit Limburg waar je zelf je bessen kan plukken. Melk komt van de Hollebeekhoeve uit Kruibeke en mijn limonades maak ik op basis van siropen van Siroperie Seniow, ook uit hartje Antwerpen.”

Karolien wil speciale combinaties bakken. “Eerst denken de mensen ‘Oei’ maar eens geprobeerd, komen ze er nadien voor terug. Zoals mijn brownie met pindakaas en zoute nootjes.” Inspiratie deed ze op bij Dominique Persoone van Chocolate Line in wiens atelier ze haar chocoladeverslaving voedde. “Hij leerde me dat het niet is omdat iets een rare combinatie lijkt, dat het niet bij elkaar past. Zo lust ik bijvoorbeeld heel graag bananencake met sojasaus.” Haar porties zijn gul. Is het teveel, krijg je prompt een papieren doggy bag mee naar huis. “Thuis proberen mijn vriend en ik zo weinig mogelijk afval te creëren. Die gedachte zet ik voort bij Baked. Ik geef wel toe dat ik nog een auto heb. Twintig pompoenen neem je niet zo gemakkelijk mee op de fiets. Maar mijn koffieprut voedt de planten in mijn tuin, het GFT afval is voor de kippen, appelsienschillen belanden op de composthoop. En met de KeepCup stimuleer ik klanten om bekers te hergebruiken. In een ideale wereld zouden ze uit suikermateriaal bestaan maar dan komt het erop aan juist te recycleren. Ik ben geen prediker maar draag graag mijn steentje bij.”

Verschenen op 8 oktober 2013 op dagjeantwerpen.be